Uitgestrekte heidevelden zoals het Dwingelderveld; ook in ons kleine, dichtbevolkte land bestaan ze nog. Honderd jaar geleden was bijna heel Drenthe één grote heidevlakte. Dat is nu niet meer, maar zoek je de grote, stille heide, dan ben je op het Dwingelderveld aan het goede adres. Wandelend of op de fiets, je kunt hier heerlijk verdwalen.

Zwerf over de uitgestrekte paarse vlakte, waar adders vlak naast het fietspad liggen te zonnen, waar de herder met zijn kudde grazende schapen rondtrekt, waar het geroffel van spechten uit de boomtoppen klinkt… En wat het nog mooier maakt? Nationaal Park Dwingelderveld bestaat niet alleen uit heide, maar ook uit bossen en jeneverbesstruwelen, esdorpen, grafheuvels en vennetjes. Het Dwingelderveld is Drenthe in een notendop.

Wandelen in natuurgebied Dwingelderveld betekent: even helemaal weg, de natuur in. In het gebied zijn diverse wandelingen voor jong en oud. Bij de wandelroutes wordt aangegeven waar het startpunt is. Vanaf daar kun je zelf de markering volgen. De gemarkeerde wandelroutes staan ook op wandelkaart nr. 39 Dwingelderveld, deze is aanwezig in Huis ten Bos. Met deze kaart op zak kun je natuurlijk ook je eigen route uitstippelen.

Er worden veel activiteiten georganiseerd door het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Op de website vind je de activiteitenkalender.