In de buurt zijn verschillende natuurbelevingspaden. De meeste paden zijn tussen de 1 en 2 km lang.

 • Belevingspad Veeningen, Het belevingspad begint in de speeltuin, waar voor alle kinderen iets is: glijbanen, kabelbaan, schommels etc. Volg dan de pijlen en je komt een insectenhotel tegen… een sportkooi, houten dieren, boomhutten, klimtouwen.. een een tipi!! Na een paar kilometer zie je de speeltuin weer in de verte. Dan is het tijd voor een ijsje of een lekker glas sinas op het terras van het dorpshuis……en voor de volwassenen een lekker kopje koffie.
 • In Echten is belevingspad het roekpad, door het Kraaienbosch. Een leuk pad voor alle zintuigen, met aan het eind een speelbos. De start is bij Visio, midden in Echten. 
 • In boswachterij Staphorst, bij de Zwarte Dennen, ligt het langste natuurbelevingspad. Op het Belevingspad kom je een herriehut, een kleurenkamer, een doolhof en nog veel meer tegen. Ook is hier een zwemplas midden in de bossen. Met mooi strand en verschillende voorzieningen. Gratis toegang.
 • Speelnatuurpad de Wheem (bij Balkbrug)- Door de poort te openen en het pad van Bas de Das te volgen, maken kinderen kennis met verschillende huisjes en verstopplekken van de dieren in het Reestdal. De takkenril van de Egel, een insectenmuur, de libellen en kikkerpoel, klimmen in het huisje van de Specht en ervaar hoe het is om in een levensgrote Koolmezenkast te zitten. Aan het eind, op de speelplek, kunnen kinderen naar hartenlust spelen, klimmen, klauteren, sjouwen, hutten bouwen; het mag en kan allemaal!
 • Het speurneuzenpad (bij Balkbrug) – Kinderen kunnen onder de hoede van ouders of begeleiders de gewone route door de tuin lopen. Ze krijgen een tas mee met hierin opdrachtjes en de materialen om deze opdrachten uit te voeren. Bij een paaltje met een neus en een nummer moet een opdracht worden uitgevoerd. Op deze manier doen zij allerlei ontdekkingen over de natuur. Bijdrage tot de tuinen voor volwassenen: € 4.00, kinderen van 4 tot 12 jaar € 2.00, inclusief SpeurNeuzenPad.
 • Belevingspad Hoogersmilde – Je loopt langs tien leuke en spannende objecten waaronder een slangenkuil, een boomstammentrap en een heus vliegtuig waarin je kan spelen. Durf jij het aan? Het Belevingspad is een gratis wandelroute van 2,5 Km lang en loopt door het nationaal park Drents Friese Wold. Starten kan vanaf de parkeerplaats aan de Bosweg in Hoogersmilde of vanaf camping de Reeënwissel in Hoogersmilde.
 • Het Struunpad in Koekangerveld – ’t Struunpad is een natuurbelevingspad van ongeveer een kilometer lengte door het landschappelijk groen achter de dorpskern. Diverse landschapselementen zijn aangebracht zoals een vlinderwal, uitkijkheuvel, een labyrint, een zonnewijzer, een drietal natuurlijke poelen, een stinzenbosje en bloemrijk grasland. Ook een akkertje met oude graangewassen wordt elk jaar ingezaaid. Het terrein is openbaar toegankelijk, rondleidingen op aanvraag.
 • Boomkroonpad, Drouwen – Op het Boomkroonpad kun je het bos van de Hondsrug eens op een heel andere manier bekijken: van boven! Het Boomkroonpad is namelijk een spannend pad door de toppen van de bomen. Ideaal voor een uitje met de kinderen, maar stiekem ook heel leuk voor volwassenen. Op het terrein is ook een leuke natuurspeeltuin het Lorkenspeelbos.
 • Het laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden loopt dwars door het rietland. Ook kom je langs een stukje moerasbos en door open hooilanden. Met trekpontjes steek je de sloten over die het pad onderweg kruisen. Let op: het pad is tot nader order gesloten. Waarschijnlijk tot half juni. Houd de website in de gaten.
 • Lorken Speelbos, Drouwen
  Leuk speelbos naast het boomkroonpad.