Een schaapskooi is een stal die dient als onderkomen voor schapen die de heide begrazen. De meeste schaapskooien vormen een toeristische attractie in de regio. Er zijn er negen in totaal. In Drenthe zijn de meeste schaapskuddes met bijbehorende kooien. Jaarlijks worden er verschillende schaapjesdagen gehouden op de schaapskooien in het Drentse landschap. De lammetjes lopen rond en iedereen is van harte welkom om dit te kunnen beleven. Voor kinderen zijn er verschillende activiteiten.

De Schaapskudde Ruinen is een van de twee kuddes die grazen op het Dwingelerveld (Drenthe). Nationaal Park Dwingelerveld is een prachtig nat heidegebied van bijna 4000 hectare groot. Het ras Drents Heideschaap is een eeuwenoud huisdierras. Dagelijks gaat de herder met de kudde de hei op. Op de site kunt u ook de vertrek en aankomsttijden bekijken.

Dwingelder schaapskudde – De schaapskooi van Natuurmonumenten bevindt zich in Lhee en ligt op ongeveer 10 minuten lopen van de parkeerplaats langs de weg van Lhee en Kraloo. Vertrek- en aankomst van de kudde mei tot en met september, circa 10.00 en 17.00/17.30 uur. Schaapherder Johan Coelingh heeft speciaal een knuffelkwartiertje ingesteld voor kinderen en ouders om nader kennis te maken met de schapen en in het voorjaar met de lammetjes. Zo rond 17.00 uur kun je er terecht. Je vindt de schaapskooi aan Achter ’t Zaand 4 in Lhee.