Boswachterij Ruinen
Huis ten Bos grenst direct aan boswachterij Ruinen. Je loopt zo het bos in vanuit de tuin. Door het hekje en dan naar links. Er zijn zeven gemarkeerde wandelingen in Boswachterij Ruinen (2-6 km). Op zo’n 10 minuten loopafstand ben je bij een heerlijk vennetje. Er staan twee banken vanwaar je van het uitzicht kunt genieten. Nog eens 10 minuten verder (2,2 km in totaal) is een grote speelweide. Er staan diverse picknicktafels en er zijn hele coole klimbomen. Vergeet ook je bal niet, je kunt er heerlijk voetballen.

In het huis ligt de kaart nr. 39 van Staatsbosbeheer met hierop een plattegrond van het gebied van de omgeving: Boswachterij Ruinen, Nationaal Park Dwingelderveld, het dorpje Ruinen en Ansen. In het bos vindt u zowel loof als dennebomen, diverse gebieden met heidevelden, diverse natuurplassen (vennetje vlakbij huis, maar ook de Gijsselter Plassen), en het heerlijke stuk duin/zand/heide gebied Echtener Zand. Er staan 31 gemarkeerde wandelroutes op de kaart, waarvan 7 in Boswachterij Ruinen (grenst aan de tuin) uw eigen bos. U wandelt in 5 minuten naar een rustig vennetje (een picknick bank op de ochtendzon en een op de avondzon aanwezig). U fietst in 10 minuten naar het grote speelveld met super klimbomen (zie ook foto’s linksboven). Onderweg wandelt u langs prachtige bospaden en wegen (zoals foto 3).

Er is een verharde fietsroute door het bos (’t Woldenpad en Commissaris Cramerpad) en een mountainbikeroute. Leuk fietstochtje met kleintjes is door het bos naar het prachtige brinkdorp Ruinen (8km), picknick onderweg of pannenkoeken (maar ook heerlijk uitgebreide kaart) bij Luning.

Meer routes vlakbij het vakantiehuisje, zoals onderstaand:

• Echtener Veld wandeling, 13,3 km (u loopt in 15 min naar een punt op de route, u kunt ook de fiets op de route of het beginpunt parkeren).
• U kunt ook een stuk van het Westerborkpad, 15,1 km lopen. Van Koekange naar Hoogeveen. Op deze website staat ook meer informatie over dit traject.

Wandelen met kinderen
Via deze link vindt u diverse wandelroutes (1-5 km) die heel geschikt zijn voor kinderen. Wat dacht u bijvoorbeeld van het kabouterpad? Maar ook belevingspaden zijn heel geschikt voor kinderen.

NP Dwingelderveld
In het Nationale Park van Dwingelderveld zijn negen prachtige wandelroutes uitgezet.

Reestdal
In het Reestdal vind je vier uitgezette wandelroutes (3 tot 9 km). Het Reestdal ligt bij Balkbrug op 25 autominuten van ons vakantiehuisje en ten oosten van zwemplas de Zwarte Dennen. Nog meer leuke wandelroutes in het Reestdal.

Overzicht op de kaart
Op de website van RouteYou vind je meer wandelingen in de omgeving.

Informatie en wandelcentra in Drenthe
Je kan ook nog wat verder van huis gaan en andere informatie en wandelcentra in Drenthe wilt bezoeken.